شما دعوت شده اید تا در این پویش به دنبال ایجاد یک جریان رسانه‌ای قدرتمند و پیشگام باشید که بتواند در برابر «جنگ روایت‌ها» ایستادگی کند و ایران را به عنوان الگویی از مقاومت، پیشرفت، وحدت و معنویت در عرصه جهانی معرفی نماید.

مقاله: بازخوانی مواجهه راهبردی شبکه‌های فارسی‌زبان با نظریه مقاومت (با تاکید بر شبکه‌های بی بی سی فارسی و من و تو)

مقاله: بازخوانی مواجهه راهبردی شبکه‌‎های فارسی‌زبان با نظریه مقاومت (با تاکید بر شبکه‌های بی ‎بی ‎سی فارسی و من و تو) نویسندگان محمد جلیلی گروه علوم سیاسی، دانشکده تاریخ و مطالعات سیاسی، دانشگاه باقرالعلوم ع، قم، ایران مسعود معینی‌پور استادیار، گروه علوم سیاسی، دانشگاه باقرالعلوم(ع)، قم، ایران ناشر : فصلنامه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) چکیده یکی از […]

... ادامه پایین صفحه...

مقاله: بازخوانی مواجهه راهبردی شبکه‌‎های فارسی‌زبان با نظریه مقاومت (با تاکید بر شبکه‌های بی ‎بی ‎سی فارسی و من و تو)

نویسندگان

محمد جلیلی  گروه علوم سیاسی، دانشکده تاریخ و مطالعات سیاسی، دانشگاه باقرالعلوم ع، قم، ایران

مسعود معینی‌پور   استادیار، گروه علوم سیاسی، دانشگاه باقرالعلوم(ع)، قم، ایران

ناشر : فصلنامه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع)

چکیده

یکی از کاربست‎های دانش سیاست بین‎الملل، تبیین چگونگی مواجهه‌ی قدرت‎ها در نظام جهانی است. طیف گسترده‌ی نظریه‎هایی که به چگونگی استفاده از فرهنگ به‌مثابه متغیری اثرگذار در این مواجهه پرداخته‎اند، از «نظریهی هژمونی گرامشی» تا نظریات پسااستعماری و قدرت نرم، ادبیات نظری حائز اهمیتی را تولید کرده‌اند. با ظهور «تئوری مقاومت» در جهان اسلام، نظام مسائلی در روابط بین‎الملل شکل یافته و به رقابت بازیگران در دو سوی این مفهوم منجر شده است. پژوهش حاضر بیان می‌دارد که دیپلماسی رسانه‎ای چگونه می‎تواند بر کامیابی عنصر مقاومت در تغییر نتیجهی این رقابت تاثیر بگذارد. بدین‌منظور دو رسانه‌ی فارسی‌زبان بی‌‎بی‌‎سی فارسی (دولتی) و شبکه من و تو (خصوصی) انتخاب‌ گردیدهاند تا با استخراج نمونه‌‌ی محتواهایی، فرایند کنش‌گری آنان نسبت به نظریهی مقاومت در جمهوری اسلامی ایران بررسی شود. با استفاده از روش تحلیل مضمون استرلینگ، در 6 مرحله با تلخیص مفاهیم هم‌سنخ به عنوانی شامل‌تر تلاش کرده‌ایم تا محتوای پنهان داده‌های پراکنده را در محور اصلی‌شان دریابیم. درنهایت، دستاورد این پژوهش نشان می‎دهد که هر دو رسانه‌‌ی مذکور در هر پنج شاخصه‌ی منتخب از «نظریه مقاومت مقام معظم رهبری»، به‌نحوی معنادار، رویکردی بازدارنده را پیگیری می‌کنند؛ مولفه‌هایی هم‌چون: (رهبری و شورای نگهبان، سپاه و نیروی قدس، مشارکت سیاسی و اتحاد و انسجام مردمی، پیشرفت علمی و خنثی‌سازی تحریم‌ها و نیز الگوی فرهنگی زن مسلمان ایرانی). 

کلیدواژه‌ها: قدرت نرم رسانه‌های جمعی نظریه مقاومت بی‎بی‎سی فارسی شبکه من و تو