شما دعوت شده اید تا در این پویش به دنبال ایجاد یک جریان رسانه‌ای قدرتمند و پیشگام باشید که بتواند در برابر «جنگ روایت‌ها» ایستادگی کند و ایران را به عنوان الگویی از مقاومت، پیشرفت، وحدت و معنویت در عرصه جهانی معرفی نماید.

مقاله: بازخوانی نظریه برخورد تمدن ها بر اساس تحولات خاورمیانه در دو دهه اخیر

عنوان مقاله: بازخوانی نظریه برخورد تمدن ها بر اساس تحولات خاورمیانه در دو دهه اخیر نویسندگان احمد زارعان دکتری جامعه شناسی فرهنگی از دانشگاه آزاد تهران امیرمسعود امیرمظاهری استاد یار گروه علوم اجتماعی داتشگاه آزاد اسلامی تهران ناشر: پژوهش سیاست نظری چکیده پس از پایان جنگ سرد, مرزهای هویتی ملت ها که بر اساس وابستگی به […]

... ادامه پایین صفحه...

عنوان مقاله: بازخوانی نظریه برخورد تمدن ها بر اساس تحولات خاورمیانه در دو دهه اخیر

نویسندگان

احمد زارعان دکتری جامعه شناسی فرهنگی از دانشگاه آزاد تهران

امیرمسعود  امیرمظاهری استاد یار گروه علوم اجتماعی داتشگاه آزاد اسلامی تهران

ناشر: پژوهش سیاست نظری

چکیده

 پس از پایان جنگ سرد, مرزهای هویتی ملت ها که بر اساس وابستگی به یکی از قطب های سیاسی و ایدئولوژیک یا عدم وابستگی به آنها مشخص می شد, دگرگون گردید و نقش و اهمیت فرهنگ در فرایند هویت‎یابی ملت‎ها برجسته‎تر شد. در حالی که مرزهای هویتی در گذشته, بیشتر بر اساس شاخص های سیاسی, ایدئولوژیک و اقتصادی تعیین می‎شدند, به ‎تدریج مرزهای هویتی بر اساس شاخص های فرهنگی شکل گرفتند و هویت فرهنگی و تمدنی بیش از گذشته مبنای تفکیک واحدهای سیاسی قرار گرفت. این مقاله با استفاده از روش توصیفی – تبیینی, به دنبال ارائه تبیینی از چرایی تقابل های برون تمدنی و درون تمدنی در سال های اخیر بر اساس نظریه برخورد تمدن هاست. نتایج این مقاله موید این فرضیه است که در شرایط جدید, فرایند یک سویه جهانی شدن, به همان میزان که مرزهای فرهنگی جوامع را از میان برداشته و در جهت غربی کردن آنها حرکت کرده است, موجب شده است تا گروه های اجتماعی, هویت خود را بر اساس غیریت از غرب و فرهنگ و تمدن غربی بازتعریف کنند و در فرایند هویت یابی فرهنگی و تمدنی, روند غرب‎ستیزی و غرب گریزی افزایش یافته است.

کلیدواژه: تمدن هویت یابی برخورد تمدن ها جنگ بین تمدنی و جنگ درون تمدنی